Impactul masurilor fiscale propuse asupra HORECA- tva, impozit micro, salarii

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Domeniul HORECA este un domeniu care va fi impactat de noile masuri fiscale publicate deocamdata sub forma de proiect legislativ de catre Ministerul de Finante. Proiectul a fost publicat pe data de 19 septembrie 2023.

In ce priveste domeniul HORECA, acesta va fi afectat de urmatoarele masuri:

1.Impozit micro

Hotelurile, restaurantele si barurile nu vor mai putea aplica cota de impozitare de 1%

Pentru urmatoarele coduri CAEN singura cota de impozitare ca microintreprindere va fi 3%, daca si celelalte conditii pentru a fi microintreprindere se pastreaza:

  • 5510 – Hoteluri şi alte facilități de cazare similare
  • 5520 -Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată
  • 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere
  • 5590 – Alte servicii de cazare
  • 5610 -Restaurante
  • 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente
  • 5629 -Alte servicii de alimentaţie n.c.a.
  • 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor.

Se mentine exceptia referitoare la conditiile micro pentru HORECA, prevazuta la art. 47 alin.(2).

2.Impozit pe profit

Operatorii din HORECA platitori de impozit pe profit si care in anul precedent au realizat o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, și care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri sunt obligați la plata impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.

3. TVA

Creste TVA de la 9% la 19% la livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

Am scris detaliat aici: TVA 19% la bere fara alcool si alimente cu continut ridicat de zahar

Prin zahăr adăugat se înțelege zahăr din trestie, zahăr brun, zaharoză cristalină, zahăr invertit, dextroză, melasă, zaharuri din miere, melasă și siropuri, cum ar fi sirop de malț, sirop de fructe, sirop de malț de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat în fructoză, sirop de arțar, sirop de glucoză, glucoză-fructoză, fructoză, zaharoză, glucoză, lactoză, lactoză hidrolizată și galactoză adăugate ca ingrediente, zaharuri în nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din sucurile de fructe neîndulcite, concentrat de suc de fructe, zaharuri din piureuri de fructe si dulceață.

Important! In proiectul de act normativ nu s-a mai introdus masura de crestere a TVA de la 9% la 19% pentru serviciile de restaurant si catering precum si pentru cazarea hoteliera.

Citeste si: TVA : propuneri legislative, 19.09.2023

4. Salariul minim 3.300 lei

Separat de proiectul legislativ al Ministerului de Finante, exista un proiect al Ministerului Muncii care propune ca incepand cu 1 octombrie 2023 sa fie majorat salariul minim de la 3.000 lei la 3.300 lei brut.

Articole similare

2 Thoughts to “Impactul masurilor fiscale propuse asupra HORECA- tva, impozit micro, salarii”

  1. Dorin

    Prin masurile fiscale propuse se anuleaza exceptia prevazuta de art.47 alin. 2 pentru firmele din HORECA?

    1. admin

      Nu se regaseste abrogarea acestui articol. Multumim.

Comentariul tau aici